Sposób przygotowania:
Ciasto francuskie wg Mychy
Zimną wodę wlewam do szklanki, wsypuję sól i mieszam, aż do rozpuszczenia. W garnku roztapiam 75 g masła na małym ogniu. Mąkę przesiewam do miski. Dodaję osoloną wodę, roztopione masło i zagniatam ciasto. Z ciasta formuję kulę, spłaszczam dłonią i owijam w folię. Wkładam do lodówki na ok. 2 godziny. Resztę masła siekam na małe kawałki, umieszczam w misce i miksuję na gładką masę. Zmiksowane masło wkładam pomiędzy dwie warstwy folii spożywczej i wałkuję na prostokąt o grubości ok. 2 cm. Wstawiam do lodówki. Stolnicę lekko posypuję mąką, kładę schłodzone ciasto i wałkuję wałkiem tylko w jedną stronę na kwadratowy placek o grubości 2 cm. Na środku kładę schłodzone masło, tak żeby rogi znajdowały się pośrodku boków ciasta. Rogi ciasta zlepiam nad masłem, formuję kopertę i zlepiam ciasto na złączeniach, aby nie wydobywało się na zewnątrz w czasie wałkowania. Ciasto z masłem wewnątrz wałkuję na prostokąt o długości trzy razy większej niż szerokość. Ciasto składam na trzy części, formując prostokąt. Wstawiam do lodówki na 2 godziny. Ciasto wykładam z lodówki, obracam je o kąt 90° i znów wałkuję na prostokąt. Składam ciasto na trzy części i wstawiam do lodówki na min. 1 godzinę. W ten sposób wałkuję i składam ciasto sześć razy, za każdym razem wstawiam je do lodówki na 2 godziny. Przed pieczeniem ciasto rozwałkowuję na grubość 3-5 mm i piekę w temp. 200°C około 13-15 minut.