Sposób przygotowania:
Domowe grzanki w 3 smakach
GRZANKI CZOSNKOWE: Czosnek obieramy i kroimy na pół. Nacieramy nim 2 kromki chleba z obu stron. Następnie odkrawamy skórki i chleb kroimy w kostkę o boku 1 cm. Delikatnie oprószamy je solą. Następnie kostki spryskujemy około 1,5 łyżki oliwy. GRZANKI ZIOŁOWE: Z kromek odkrawamy skórki. Chleb kroimy w kostkę o boku 1 cm. W miseczce mieszamy 1,5 łyżki oliwy z ziołami i szczyptą soli, przekładamy chleb do miski i dokładnie mieszamy, aby zioła dokładnie oblepiły kostki. GRZANKI PAPRYKOWE: Z kromek odkrawamy skórki. Chleb kroimy w kostkę o boku 1 cm. W miseczce mieszamy 1,5 łyżki oliwy i paprykę, ilość ostrej papryki zależy od naszych upodobań, i szczyptę soli. Przekładamy chleb do miski i dokładnie mieszamy, aby kostki dokładnie pokryły się papryką.Gotowe grzanki przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 7-10 minut. Mają się lekko zarumienić. Przechowujemy w zamkniętym pudełku nawet kilka tygodni. Smacznego :-) Uwaga: 1) Do przygotowania grzanek najlepiej użyć chleba 1-2 dniowego bądź czerstwego. Będzie się dobrze kroił.
marietta
biedroneczki
Czekoladka 2