Cukiereczek13

Cukiereczek13

Złoty Ekspert
[Przepisów: 651]

Domowe grzanki w 3 smakach

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Domowe grzanki to świetny dodatek do zup i sałatek. W zależności od użytych składników otrzymujemy inny smak grzanek. Możemy je długo przechowywać i cieszyć się ich smakiem.

Domowe grzanki w 3 smakach Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe grzanki w 3 smakach

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe grzanki w 3 smakach
GRZANKI CZOSNKOWE: Czosnek obieramy i kroimy na pół. Nacieramy nim 2 kromki chleba z obu stron. Następnie odkrawamy skórki i chleb kroimy w kostkę o boku 1 cm. Delikatnie oprószamy je solą. Następnie kostki spryskujemy około 1,5 łyżki oliwy. GRZANKI ZIOŁOWE: Z kromek odkrawamy skórki. Chleb kroimy w kostkę o boku 1 cm. W miseczce mieszamy 1,5 łyżki oliwy z ziołami i szczyptą soli, przekładamy chleb do miski i dokładnie mieszamy, aby zioła dokładnie oblepiły kostki. GRZANKI PAPRYKOWE: Z kromek odkrawamy skórki. Chleb kroimy w kostkę o boku 1 cm. W miseczce mieszamy 1,5 łyżki oliwy i paprykę, ilość ostrej papryki zależy od naszych upodobań, i szczyptę soli. Przekładamy chleb do miski i dokładnie mieszamy, aby kostki dokładnie pokryły się papryką.Gotowe grzanki przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 7-10 minut. Mają się lekko zarumienić. Przechowujemy w zamkniętym pudełku nawet kilka tygodni. Smacznego :-) Uwaga: 1) Do przygotowania grzanek najlepiej użyć chleba 1-2 dniowego bądź czerstwego. Będzie się dobrze kroił.
Domowe grzanki w 3 smakach
Z kromek odkrawamy skórki. Chleb kroimy w kostkę o boku 1 cm.
Domowe grzanki w 3 smakach
W miseczce mieszamy 1,5 łyżki oliwy i paprykę, ilość ostrej papryki zależy od naszych upodobań, i szczyptę soli.
Domowe grzanki w 3 smakach
miseczce mieszamy 1,5 łyżki oliwy z ziołami i szczyptą soli, przekładamy chleb do miski i dokładnie mieszamy, aby zioła dokładnie oblepiły kostki.
Domowe grzanki w 3 smakach
Gotowe grzanki przekładamy na papier do pieczenia i pieczemy w 180 stopniach około 7-10 minut.

Tagi:

zioła chleb