Sposób przygotowania:
Domowe hot dogi inaczejprzygotowanie
Podgrzewamy mleko, masło i wodę- masło musi sie rozpuścić, ale nie doprowadzamy do zagotowania.
Wsypujemy do miski niepełne 2 szklanki mąki, dodajemy jajko, cukier, sól i drożdże- wlewamy mleko i ucieramy do połączenia się składników.
Następnie dodajemy stopniowo (tak po pół szklanki) resztę mąki.
W oryginalnym przepisie było 560 g co jak dla mnie byto stanowczo za dużo- wystarczyło 500 g + trochę do podsypywania stolnicy.
Obawiam się że gdyby dała więcej bułeczki wyszłyby za twarde.
Pamiętajmy jednak, ze mąka , mące nie równa i trzeba kontrolować ile jej dodajemy.
formowanie
Jeżeli ciasto jest wyrobione i nie klei nam się do rąk, to reszty już nie dodajemy.
Ciasto dzielimy na porcje ( u mnie 10)
Każdą porcję rozwałkujemy na placuszek, smarujemy łyżką ketchupu, układamy kiełbaskę i dodajemy garść cebulki- zwijamy tak jak krokiety, pierwsze góra / dół, potem zawijamy boki.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, żeby nam się ciasto nie rozwinęło.
pieczenie
Układałam dość ściśle, ale z centymetrowym miejscem do wyrastania.
Przykrywamy blaszkę czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-35 minut.
Przed pieczeniem smarujemy bułeczki rozmąconym żółtkiem i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200stopni przez 10-12 minut na złocisty kolor
Studzimy i wcinamy ;)
Smacznego
SylaUla
reanja
dzieki:)
mojej rodzinie bardzo smakują :)
lukrowanepierniczki