Sposób przygotowania:
Babeczkowe gniazdeczka z jajkami
Zagniatamy podane składniki na ciasto i odkładamy troszkę jasnego ciasta. Ciasto powinno być raczej twardawe.
Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i zagniatamy. Część ciasta z kakao wałkujemy i wycinamy kółka(ile kółek tyle będzie babeczek) .
Kółka układamy na przygotowanej blaszce (na papierze do pieczenia). Z jasnego ciasta formujemy kilka kulek które to będą jajkami.
Pozostałe ciasto z kakao kładziemy po kawałku do wyciskarki do czosnku i powstałymi niteczkami obkładamy przygotowane kółeczka.
Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach. Przygotowane jajeczka pieczemy na złoto i schładzamy.
Śmietanę śnieżkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i pod koniec ubijania dodajemy rozmieszaną wcześniej i przestudzoną żelatynę.
Przygotowaną śmietanę nakładamy na ciasteczka i umieszczamy na śmietanie upieczone jajeczka z ciasta. Można posypać kolorowymi cukiereczkami.
Do pozostałego ciasta dodajemy kakao i zagniatamy. Część ciasta z kakao wałkujemy i wycinamy kółka(ile kółek tyle będzie babeczek) .
Kółka układamy na przygotowanej blaszce (na papierze do pieczenia). Z jasnego ciasta formujemy kilka kulek które to będą jajkami.
Pozostałe ciasto z kakao kładziemy po kawałku do wyciskarki do czosnku i powstałymi niteczkami obkładamy przygotowane kółeczka.
Pieczemy ok 25 min w 180 stopniach. Przygotowane jajeczka pieczemy na złoto i schładzamy.
Śmietanę śnieżkę przygotowujemy wg przepisu na opakowaniu i pod koniec ubijania dodajemy rozmieszaną wcześniej i przestudzoną żelatynę.
Przygotowaną śmietanę nakładamy na ciasteczka i umieszczamy na śmietanie upieczone jajeczka z ciasta. Można posypać kolorowymi cukiereczkami.
halina
BozenaMatuszczyk
katarzynka455