Hrabina w kuchni

Hrabina w kuchni

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 383]

Domowe hot dogi

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Hot doga można samemu przygotować w domu, a będzie zdrowszy i smaczniejszy. Przepis na bułki do hot dogów pochodzi z książki "Potrawy z ciasta drożdżowego".

Domowe hot dogi Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe hot dogi

 

 

  • Dodatkowo:
  • parówki z szynki
  • pomidor
  • ogórek zielony
  • cebula czerwona
  • cebula dymka ze szczypiorkiem
  • rzodkiewka
  • ketchup
  • musztarda
  • korniszony z chili

 

Sposób przygotowania:

Domowe hot dogi
W ciepłej wodzie rozetrzeć drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki. Przygotowany zaczyn odłożyć na 15 min. w ciepłe miejsce, aż drożdże się uaktywnią. Mleko podgrzać. Mąkę wymieszać z solą, olejem, wlać zaczyn i ciepłe mleko. Dokładnie wyrobić ciasto (10-15 min.). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1-2 godzin, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie podzielić na 8 równych kulek, z których kolejno uformować podłużne, cienki bułki. Ułożyć je w formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Na dole piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Piekarnik nagrzać do 200°C i przez ok. 20 minut piec bułki. Wystudzić. Bułki przeciąć wzdłuż na połowę, posmarować musztardą, włożyć parówkę i podgrzać w mikrofali lub w piekarniku. Dodać ulubione dodatki, np. pokrojone w plasterki pomidory, ogórki, cebulkę czerwoną, rzodkiewkę, polać ketchupem i posypać szczypiorkiem.
Domowe hot dogi
Do mąki dodać sól, olej, wlać zaczyn i ciepłe mleko.
Domowe hot dogi
Wyrobić ciasto i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Domowe hot dogi
Ciasto podzielić na 8 kulek i uformować podłużne bułki.
Domowe hot dogi
Piec w nagrzanym piekarniku do 200°C przez ok. 20 minut.