Sposób przygotowania:
Domowe hot dogi
W ciepłej wodzie rozetrzeć drożdże z cukrem i 2 łyżkami mąki. Przygotowany zaczyn odłożyć na 15 min. w ciepłe miejsce, aż drożdże się uaktywnią. Mleko podgrzać. Mąkę wymieszać z solą, olejem, wlać zaczyn i ciepłe mleko. Dokładnie wyrobić ciasto (10-15 min.). Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odłożyć w ciepłe miejsce na 1-2 godzin, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie podzielić na 8 równych kulek, z których kolejno uformować podłużne, cienki bułki. Ułożyć je w formie wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Na dole piekarnika umieścić naczynie z gorącą wodą. Piekarnik nagrzać do 200°C i przez ok. 20 minut piec bułki. Wystudzić. Bułki przeciąć wzdłuż na połowę, posmarować musztardą, włożyć parówkę i podgrzać w mikrofali lub w piekarniku. Dodać ulubione dodatki, np. pokrojone w plasterki pomidory, ogórki, cebulkę czerwoną, rzodkiewkę, polać ketchupem i posypać szczypiorkiem.
slawcio
slawcio
Hrabina w kuchni
Może lepiej tak 1,5 dag :)
slawcio
Może lepiej tak 1,5 dag :)[/quote]
ajjj. dobrze ze zapytalem:) super