aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Racuchy z sokiem malinowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dla urozmaicenia dobrze znanego moim domownikom smaku racuchów z jabłkami, podałam je tym razem polane sokiem malinowym. Był to strzał w „10”.

Racuchy z sokiem malinowym Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Racuchy z sokiem malinowym

 

Sposób przygotowania:

Racuchy z sokiem malinowym
Do miski wsypujemy mąkę i cukier, dodajemy pokruszone drożdże i wbijamy jajko. Wlewamy letnie mleko i całość miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na 30 minut.

Jabłka obieramy ze skórki i kroimy na małe plasterki, wrzucamy do miski w wyrośniętym ciastem.

Dorzucamy rodzynki i dokładnie mieszamy łyżką. Na patelni rozgrzewamy olej, wkładamy na niego po łyżce ciasta racuchowego.

Smażymy z obu stron do zrumienienia. Gotowe wyciągamy na ręcznik papierowy, który przejmie nadmiar tłuszczu.

Ostygnięte racuchy polewamy sokiem malinowym.
Racuchy z sokiem malinowym
Z mąki, cukru, drożdży, mleka, jajka przygotowujemy ciasto racuchowe.
Racuchy z sokiem malinowym
Do wyrośniętego ciasta dodajemy jabłka.
Racuchy z sokiem malinowym
Następnie do miski z ciastem dodajemy rodzynki.
Racuchy z sokiem malinowym
Całość dokładnie mieszamy za pomocą łyżki.
Racuchy z sokiem malinowym
Na gorącej patelni smażymy racuchy.

Tagi:

racuchy danie