ewasng

ewasng

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 267]

Domowe jagodzianki

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Przepis dość pracochłonny i nie wyglądają jak ze sklepu ale o wiele lepiej smakują

Domowe jagodzianki

Składniki:

Domowe jagodzianki

 

Sposób przygotowania:

Domowe jagodzianki
Drożdże z 2 łyżkami cukru rozrobić w połowie szklanki ciepłego mleka, wlać do miski z mąką i pozostawić na 15 minut, aż rozczyn podrośnie, następnie wbić do miski 6 jajek, dodać rozpuszczone masło, cukier i aromat waniliowy. Ciasto wyrabiać ok 20 minut (aby odchodziło od ręki), dolewając stopniowo pozostałe ciepłe mleko. Ciasto pozostawić w ciepłym miejscu na 1-2 godziny, aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto wyjąć na stolnicę posypaną mąką i wyrobić szybko ciasto. Następnie ucinamy po kawałku, rozciągamy i w środek kładziemy łyżeczkę jagód zmieszanych z cukrem. Zalepiam yi formujemy okrągłe lub podłużne jagodzianki. Uformowane jagodzianki kładziemy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostałe jajko rozbijamy, rozkłócamy i smarujemy bułki przed włożeniem do piekarnika. Jagodzianki pieczemy ok 15 minut w temp 190*C.

Tagi:

jajko jajka