Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Domowe łazanki - makaron

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Mój mąż uwielbia łazanki ale makaron musi być na smalcu wówczas chwali je na cały wszechświat :)

Domowe łazanki - makaron Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe łazanki - makaron

 

  • 3/4 szklanki mąki pszennej + do podsypania
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka czubata smalcu
  • szczypta soli
  • 100 - 150 ml ciepłej wody

Sposób przygotowania:

Domowe łazanki - makaron
Do malaksera wsypujemy mąkę, dodajemy smalec oraz jajo i sól - wyrabiamy delikatnie ciasto po czym podlewamy wodą i dokańczamy wyrabianie - wychodzi bardzo mięciutkie, Wyciągamy ciasto na stolnice, podsypujemy mąką i wałkujemy na cieniutki placek, który kroimy w cienkie paseczki, a te z kolei siekamy pod ukosem krojąc łazanki, Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie - można dodać łyżkę oliwy bądź oleju, Makaron łazanki odcedzamy i przepłukujemy zimną wodą - gotowe :)
Domowe łazanki - makaron
Składniki wsypujemy i wbijamy do malaksera - wyrabiamy
Domowe łazanki - makaron
gotowe ciasto podsypujemy mąką i wałkujemy
Domowe łazanki - makaron
rozwałkowane ciasto kroimy w wąskie paseczki
Domowe łazanki - makaron
następnie kroimy małe raby które będą naszymi łazankami

Tagi:

jajko jajka