Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Domowe lody kawowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Od kiedy kupiłam maszynkę do robienia lodów, prawie wcale ich nie kupuję, tylko robię sama za każdym razem o innym smaku:)

Domowe lody kawowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe lody kawowe

 

  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
  • 3 żółtka
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 32 g cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki śmietany kremówki

Sposób przygotowania:

Domowe lody kawowe
Mleko zagotować, zalać nim kawę, wymieszać. Żółtka utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysty krem. Do kremu z żółtek powoli wlewać gorącą kawę i mieszać. Płyn ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać ją do płynu kawowo-jajecznego. Dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Wszystko przelać do maszynki do robienia lodów (wcześniej zamrożonej). Ubijać w maszynce ok. 25-30 minut. Masę lodową przełożyć do zamykanego plastikowego pojemnika. Pojemnik zamknąć i wstawić do zamrażalnika. Jak lody uzyskają odpowiednią konsystencję, podzielić je na porcje.
Domowe lody kawowe
Kawa rozpuszczalna zalana w kubeczku gorącym mlekiem.
Domowe lody kawowe
Żółtka utarte z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na puszysty krem.
Domowe lody kawowe
Gorąca kawa dokładnie wymieszana z kremem z żółtek.
Domowe lody kawowe
Wymieszana z bitą śmietaną masa kawowo jajeczna przelana do maszynki do robienia lodów.

Tagi:

kawa lody