Bernadetta

Bernadetta

Złoty Ekspert
[Przepisów: 947]

Domowe lody ze świeżych malin

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Domowe lody owocowe, które można przygotować w domu. Nawet wtedy, gdy nie posiada się maszynki do robienia lodów.

Domowe lody ze świeżych malin

Składniki:

Domowe lody ze świeżych malin

 

 

 

  • 8-10 dag cukru

 

  • 2-3 żółtka

Sposób przygotowania:

Domowe lody ze świeżych malin
Żółtka miksujemy dokładnie z cukrem. Wlewamy śmietanę, dokładnie łączymy składniki. Co chwilę mieszając podgrzewamy na niewielkim ogniu do chwili aż masa zacznie gęstnieć (około 6 minut). Masę odstawiamy do wystudzenia. W tym czasie dokładnie, ale delikatnie płuczemy maliny. Odsączamy je na sicie. Miksujemy dokładnie na gładką masę. Mus malinowy dodajemy do masy śmietanowej i dokładnie mieszamy. Wlewamy do płaskiego naczynia o pojemności co najmnie 1,5 litra. Mrozimy przez co najmniej 5-6 godzin, miksując masę dokładnie mniej więcej co 40 minut, aby zapobiec powstawaniu grudek. Wyciągamy lody z zamrażarki na 30-40 minut przed podaniem

Tagi:

lody