Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Domowe lody mleczne

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 10

Pyszne domowe lody powodują, że sklepowe zapadają się pod ziemie

Domowe lody mleczne

Składniki:

Domowe lody mleczne

 

  • 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
  • 2 szklanki mleka 3,2%
  • cukier waniliowy
  • cukier zwykły (do smaku)

Sposób przygotowania:

Domowe lody mleczne
Zawartość obu puszek przełożyć do wysokiego naczynia, zmiksować, dodać zwykłe mleko i cukier waniliowy (najlepiej żeby to był cukier z prawdziwą wanilią, można też dodać ekstrakt waniliowy), zmiksować. Dosłodzić do smaku wg własnego gustu. Masę schłodzić w lodówce. Przełożyć do maszyny do lodów i postępować zgodnie z instrukcją (pojemnik powinien być ok 2dób w zamrażarce). Po ok 30minutach lody będą gotowe. Można też zrobić te lody bez maszyny. Wystarczy przelać masę do szczelnie zamykanego pojemnika i włożyć do zamrażarki. Lody wyciągnąć kilkakrotnie z zamrażarki, krótko zmiksować i mrozić aż do uzyskania odpowiedniej konsystencji. Można podać z sosem owocowym, owocami lub frużeliną jak ja :)

Tagi:

lody