reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Domowe masło orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Masło bardzo podobne do tego kupnego, może i nie wychodzi taniej niż gotowe, wiem co jem i mogę dosmaczać po swojemu.

Domowe masło orzechowe

Składniki:

Domowe masło orzechowe

 

  • 200 g orzechów ziemnych
  • 100 g orzechów prażonych solonych
  • 1-3 łyżki miodu ( najlepiej lejący )
  • łyżki oleju ( najlepiej z orzechów właśnie, ale jak nie ma to i rzepakowy może być)

Sposób przygotowania:

Domowe masło orzechowe

przygotowanie

Domowe masło orzechowe
oleju nie musicie go dodawać , ale jeżeli chcecie kremową konsystencje to może być trudno ją otrzymać

Orzechy świeże podprażamy ciągle mieszając na suchej patelni.

Studzimy i miksujemy razem z solonymi i miodem na krem - jeżeli krem jest za suchy dolewamy olej.

Całość przekładamy do pojemnika lub słoika, zakręcamy i gotowe:)

Przechowujemy w lodówce i zjadamy do 2 tygodni ( jezeli sie uda:) , potem najlepiej zrobić nową porcję :)

Smacznego :)