dagita

dagita

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 173]

Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 13

Małe co nieco do kawy, bardzo orzechowe z dodatkiem mlecznej i gorzkiej czekolady z lekkim słonym posmakiem z masła orzechowego. Pycha!

Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą

Muffinki:

  • 80 g masła
  • 5 łyżek masła orzechowego (może być z kawałkami orzechów)
  • 3/4 szklanki cukru brązowego
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 3 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 6 łyżek mleka
  • 50 g czekolady mlecznej
  • 50 g czekolady gorzkiej
  • 1/3 szklanki posiekanych orzeszków ziemnych uprażonych

Krem:

  • 120 g masła
  • 5 łyżek masła orzechowego (bez kawałków orzechów)
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 łyżka mleka
  • posiekane orzeszki ziemne prażone do dekoracji

Sposób przygotowania:

Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą
Muffinki:

Miękkie masło miksujemy z masłem orzechowym oraz cukrem brązowym i waniliowym na puszysta masę. Następnie wbijamy do masy po jednym jajku cały czas miksując. Do masy przesiewamy mąkę z proszkiem, wlewamy mleko i całość miksujemy na najniższych obrotach ze względu na to że ciasto jest gęste. Na koniec wsypujemy obie posiekane czekolady oraz orzeszki i łączymy z masą mikserem lub szpatułką. Formy do muffinek wykładamy papilotkami i nakładamy dużą łyżkę ciasta (używam łyżki do lodów) do wysokości 3/4 foremki. Pieczemy 20 min. w 180ºC i studzimy.

Krem:

Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem na puszysta masę a następnie dodajemy masło orzechowe i mleko i dokładnie miksujemy. Gotowym kremem ozdabiamy babeczki i posypujemy prażonymi orzeszkami. Smacznego.
Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą
Babeczki z masłem orzechowym i czekoladą.