Babeczka35

Babeczka35

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1114]

Domowe masło orzechowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wykonanie masła orzechowego jest bardzo proste,zamiast kupować w sklepie warto przygotować własne domowe,bo takie jest najlepsze.Ja przygotowałam wersję na słodko z prawdziwym miodem,ale możemy przygotować na słono,wystarczy użyć solonych orzeszków.

Domowe masło orzechowe Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe masło orzechowe

Składniki:

  • 50 dag orzeszków ziemnych ( bez łupin )
  • miód prawdziwy ( według uznania )

Sposób przygotowania:

Domowe masło orzechowe
1.Orzechy wsypujemy na blaszkę i wkładamy do piekarnika,prażymy kilka minut w temperaturze 180 stopni.Pod czas prażenia orzechy często mieszamy i pilnujemy ,żeby si e nie przypaliły.

2. Uprażone orzechy lekko studzimy,powinny być dobrze ciepłe,ale nie gorące.Następnie miksujemy je w blenderze do odpowiedniej konsystencji,dodajemy miód do smaku.

3. Przygotowane masło przekładamy do słoiczka.
Domowe masło orzechowe
Domowe masło orzechowe z orzeszków ziemnych.