SUPERPRZEPIS

Domowe masło śmietankowe

  • 4
         
ocena: 4/5 głosów: 14
Domowe masło śmietankowe Więcej zdjęć (4)

Przygotowanie domowego masła nie wymaga dużo pracy, a do tego jest bardzo proste. Uwielbiam takie masło z jeszcze ciepłym pieczywem.

Składniki:

Domowe masło śmietankowe

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe masło śmietankowe
Śmietanę mocno schładzamy w lodówce. Przelewamy do większej miski, ubijamy za pomocą miksera, ubijamy tak długo, aż śmietana nam się zważy i masło oddzieli się od maślanki.

Masło przekładamy na sitko porządnie przelewamy zimną wodą, żeby dobrze wypłukać maślankę. Pozostawiamy na sitku aby masło odciekło.

Odciśnięte masło doprawiamy do smaku solą i formujemy w osełkę.
Domowe masło śmietankowe
Śmietanę ubijamy do momentu pojawienia się maślanki .
Domowe masło śmietankowe
Masło przekładamy na sitko i przelewamy wodą .
Domowe masło śmietankowe
Odciśnięte masło formujemy w osełkę ,masło jest gotowe do użycia.