paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Pyszne domowe masło

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Masło domowej roboty jest zdecydowanie lepsze niż ze sklepu. Bardzo łatwe w wykonaniu i naprawdę pyszne

Pyszne domowe masło Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pyszne domowe masło

 

  • Słodka śmietanka 30 %
  • (ilość wg uznania - u mnie op 375 ml)
  • (Ilość gotowego masła to ok 1/3 wagi śmietanki jaką użyjemy.)

 

Sposób przygotowania:

Pyszne domowe masło
Śmietankę wyciągam z lodówki ok 30 min przed użyciem, aby lekko się ogrzała. Przy pomocy miksera ubijamy ją na szybkich obrotach. Po ok 5 min uzyskamy bitą śmietanę (taką jak do deserów). Miksujemy dalej, najlepiej przykrywając miseczkę w której jest śmietanka ponieważ będzie bardzo chlapać) Po kolejnych 2-3 min miksowania zaczną pojawiać się grudki i będzie wytrącać się woda. Miksujemy do momentu aż na ściankach miski grudki zaczną się zbrylać i przypominać masło. Ubite masło przekładam na sitko wyłożone gazą i przelewam zimną! wodą tak aby je oczyścić z resztek wody która się wytrąciła. Odciskam i przekładam do miseczki lub formuje kulkę. Wstawiam do lodówki i gotowe :)
Pyszne domowe masło
Do miski (wysokiej) wlewam śmietankę 30 %
Pyszne domowe masło
Miksuję na wysokich obrotach aż powstanie bita śmietana
Pyszne domowe masło
Miksuję dalej i po kilku min zaczną tworzyć się grudki
Pyszne domowe masło
Ubite masło przekładam na sitko i przepłukuje zimną wodą