Kulinarna Chwila

Kulinarna Chwila

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1053]

Parówki w cieście drożdżowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Kanapka z kiełbaską, którą możesz zabrać na drugie śniadanie lub podać jako przekąskę na różnych imprezach.

Parówki w cieście drożdżowym

Składniki:

Parówki w cieście drożdżowym

 

Sposób przygotowania:

Parówki w cieście drożdżowym

I

Amerykańska kanapka

1. Do rondelka wlewam mleko, wsypuję cukier, dodaję masło i gotuję do chwili rozpuszczenia się masła. Następnie dodaję drożdże, mieszam i studzę.

2. Do miski wsypuję mąkę, sól, wbijam jajka, wlewam mleko z masłem oraz drożdżami. Ciasto wyrabiam i odstawiam na jedną godzinę do wyrośnięcia.

3. Wyrośnięte ciasto wykładam na oprószony blat mąką. Ciasto rozwałkowuję w formie prostokąta, kroję na 10 podłużnych pasków o szerokości 2 cm.

II

Amerykańska kanapka

4. Każdą berlinkę owijam spiralnie paskiem ciasta.

III

Amerykańska kanapka

5. Owinięte kiełbaski układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuje sezamem.
6. Piekę w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 250°C.

IV

7.Kanapki gotowe, podaję z ketchupem.

ETAP 5:

8. Smacznego.