Sposób przygotowania:
Parówki w cieście drożdżowymI
1. Do rondelka wlewam mleko, wsypuję cukier, dodaję masło i gotuję do chwili rozpuszczenia się masła. Następnie dodaję drożdże, mieszam i studzę.
2. Do miski wsypuję mąkę, sól, wbijam jajka, wlewam mleko z masłem oraz drożdżami. Ciasto wyrabiam i odstawiam na jedną godzinę do wyrośnięcia.
3. Wyrośnięte ciasto wykładam na oprószony blat mąką. Ciasto rozwałkowuję w formie prostokąta, kroję na 10 podłużnych pasków o szerokości 2 cm.
II
4. Każdą berlinkę owijam spiralnie paskiem ciasta.
III
5. Owinięte kiełbaski układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smaruję roztrzepanym jajkiem, posypuje sezamem.
6. Piekę w rozgrzanym piekarniku 10 minut w 250°C.
IV
7.Kanapki gotowe, podaję z ketchupem.
ETAP 5:
8. Smacznego.
lukrowanepierniczki