aneta8185

aneta8185

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 517]

Domowe pieczywo czosnkowe

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Zamiast przepłacać i kupować bagietkę z masłem czosnkowym, polecam przygotować ją samemu w domu. A ma to same plusy – w kieszeni zostanie parę groszy, a my wiemy co jemy.

Domowe pieczywo czosnkowe Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe pieczywo czosnkowe

 

 

Sposób przygotowania:

Domowe pieczywo czosnkowe
Bagietki kroimy na kromeczki o grubości ok 1,5 cm. Do miseczki przekładamy masło, krojąc go na mniejsze kawałki wówczas lepiej rozgnieciemy je. Pozostawiamy je, żeby zmiękło.Ząbki czosnku obieramy i przeciskamy przez praskę do czosnku wprost do miseczki z masłem. Następnie dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Wszystko dokładnie mieszamy, lekko rozgniatając masło. Gotowym i dobrze wymieszanym masełkiem czosnkowym smarujemy kromeczki bagietki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Bagietki wstawioamy do piekarnika nagrzanego do 180C na ok 10 minut, zależy jak mocno chcemy mieć wypieczone. Gotowe domowe pieczywo czosnkowe podajemy na ciepło z sosem czosnkowym lub chrupiemy bez dodatków.
Domowe pieczywo czosnkowe
Do miseczki dajemy pokrojone w mniejsze kawałki masło. Wyciskamy przez praskę czosnek.
Domowe pieczywo czosnkowe
dodajemy sól, pieprz i zioła prowansalskie. Dokładnie mieszamy rozgniatając masło.
Domowe pieczywo czosnkowe
Bagietki kroimy na kromeczki o grubości ok. 1,5 cm.
Domowe pieczywo czosnkowe
Kromeczki bagietki smarujemy masłem czosnkowym i wstawiamy do piekarniak na ok. 10 minut.

Tagi:

zioła