Katarzyna J.

Katarzyna J.

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1284]

Domowe pieguski

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszne ciasteczka z kawałkami czekolady, orzechami i rodzynkami, idealne do kawy.

Domowe pieguski Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe pieguski

 

  • ½ kostki margaryny
  • 1 małe jajko
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 1 op cukru waniliowego
  • 1 szkl mąki
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ tabliczki mlecznej czekolady
  • 3 dkg orzechów włoskich
  • 3 dkg rzechów laskowych
  • 3 dkg rodzynek

 

Sposób przygotowania:

Domowe pieguski
Przygotowujemy bakalie. Orzechy włoskie i laskowe drobno siekamy. Czekoladę kroimy w drobniutką kosteczkę. Margarynę ucieramy razem z jajkiem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy. Następnie dodajemy przygotowane bakalie. Dokładnie mieszamy łyżką. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką niewielkie porcje ciasta. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w temp. 175 stopni.
Domowe pieguski
Przygotowujemy bakalie. Orzechy włoskie i laskowe drobno siekamy. Czekoladę kroimy w drobniutką kosteczkę.
Domowe pieguski
Margarynę ucieramy razem z jajkiem, cukrem pudrem, cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ucieramy.
Domowe pieguski
Następnie dodajemy przygotowane bakalie. Dokładnie mieszamy łyżką.
Domowe pieguski
Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia nakładamy łyżką niewielkie porcje ciasta. Ciasteczka pieczemy około 20 minut w temp. 175 stopni.