EwelinaP

EwelinaP

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 264]

Domowe śliwkowe powidła z czekoladową nutą

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 230
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Tradycyjne domowe powidła z naturalnych, dojrzewających w słońcu soczystych śliwek z własnego ogródka, w połączeniu z odrobiną słodkiej i delikatnej czekolady świetnie sprawdzą się jako dodatek do śniadania, nadzienie do domowych wypieków .

Domowe śliwkowe powidła z czekoladową nutą Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Domowe śliwkowe powidła z czekoladową nutą

 

  • 4kg śliwek węgierek
  • 800g cukru
  • 200g mlecznej czekolady
  • 10 łyżek kakao

Sposób przygotowania:

Domowe śliwkowe powidła z czekoladową nutą

ETAP 1:

Domowe śliwkowe powidła z czekoladową nutą
śliwki, umyć, pozbawić pestek i przełożyć do dużego garnka

Śliwki umyć, pozbawić pestek i pokroić na ćwiartki. Następnie przełożyć do garnka o grubym dnie i smażyć na najmniejszym ogniu około 5-6 godzin, co jakiś czas mieszając.

ETAP 2:

Domowe śliwkowe powidła z czekoladową nutą
1h przed końcem smażenia na wolnym ogniu dodoać czekoaladę, kakao i cukier

Godzinę przed końcem smażenia dodać połamaną w kostkę czekoladę, cukier i kakao, całość dokładnie wymieszać i smażyć jeszcze godzinę, co jakiś czas mieszając, by się nie przypaliły.

ETAP 3:

Gotowe powidła przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zakręcić i pasteryzować około 10-15 minut od zagotowania.

ETAP 4:

Z porcji wychodzi około 10 słoików od dżemu.