Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Racuchy z jabłkami i marchewką

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Racuchy z jabłkami lubią prawie wszystkie dzieci. Dodatek marchewki to dobry sposób na przemycenie warzyw.

Racuchy z jabłkami i marchewką

Składniki:

Racuchy z jabłkami i marchewką

 

  • 2,5 szkl mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 200 ml maślanki
  • 150 ml mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 1 marchew
  • 0,5 kg jabłek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 łyżeczki soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:

Racuchy z jabłkami i marchewką

ETAP 1:

Racuchy z jabłkami i marchewką
Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym.

Do miski wbić całe jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy, zmiksować.

ETAP 2:

Racuchy z jabłkami i marchewką
Do masy jajecznej dodać pozostałe składniki.

Do zmiksowanych jajek wlać mleko i maślankę, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, sól, niedokładnie zamieszać.

ETAP 3:

Racuchy z jabłkami i marchewką
Startą marchewkę i posiekane jabłka połączyć z ciastem

Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne, posiekać. Marchew obrać i zetrzeć na tarce i dużych oczkach. Jabłka i marchew wymieszać z ciastem.

ETAP 4:

Racuchy z jabłkami i marchewką
Smażyć na złoty kolor na patelni z rozgrzanym olejem.

Na patelnię z rozgrzanym olejem łyżką nakładać porcje ciasta i rumienić z obu stron na złoty kolor.
Rumiane placuszki osączyć na papierowym ręczniku.
Przed podaniem można oprószyć cukrem pudrem.