kuchenny świat

kuchenny świat

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1431]

Matiasy z jabłkiem, rzodkiewką i cebulką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

W tej kombinacji smakowej - matiasy smakują wybornie. Słodkie jabłko, chrupiąca rzodkiewka oraz cebulka to pyszne połączenie. Polecam.

Matiasy z jabłkiem, rzodkiewką i cebulką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Matiasy z jabłkiem, rzodkiewką i cebulką

 

  • 3 płaty matiasa lekko solonego w oleju
  • 1/2 słodkiego jabłka
  • 1 cebula
  • 6 rzodkiewek
  • 1 łyżka pokrojonego szczypiorku
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany
  • 3 łyżki z czubkiem jogurtu naturalnego
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Matiasy z jabłkiem, rzodkiewką i cebulką
Cebulę obieramy z łusek i kroimy w kosteczkę. Jabłko obieramy ze skórki i kroimy w kosteczkę. Rzodkiewki myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w kosteczkę.
Szczypiorek myjemy i osuszamy oraz kroimy na drobno. Matiasy kroimy na mniejsze kawałeczki.
Do miseczki przekładamy śmietanę, jogurt i dodajemy sól i pieprz, mieszamy.
W salaterce układamy kolejne warstwy : sos, połowa matiasa, sos, rzodkiewka ( trochę zostawiamy do dekoracji ), sos, cebula, reszta matiasów, sos, jabłko, szczypiorek ( trochę zostawiamy do dekoracji ), sos i dekorujemy.
Matiasy z jabłkiem, rzodkiewką i cebulką
Umyte jabłko i rzodkiewki, szczypiorek kroimy.
Matiasy z jabłkiem, rzodkiewką i cebulką
Matiasy przekładamy na deskę i kroimy na mniejsze kawałki.
Matiasy z jabłkiem, rzodkiewką i cebulką
Obraną z łusek cebulę kroimy w kosteczkę.
Matiasy z jabłkiem, rzodkiewką i cebulką
Do miseczki wkładamy jogurt, śmietanę, pieprz, sól i mieszamy.