slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1012]

Domowe trufle z wafelkową otoczką

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i proste w wykonaniu trufelki domowe. W nietypowej otoczce bo z rozdrobionego wafelka czekoladowego.

Domowe trufle z wafelkową otoczką

Składniki:

Domowe trufle z wafelkową otoczką

 

  • 100 g białej czekolady
  • 100 g mascarpone
  • 50 g orzeszków ziemnych kruszonych
  • 1 czekoladowy wafelek (50G)

Sposób przygotowania:

Domowe trufle z wafelkową otoczką
Wafelek dzień wcześniej włożyć do lodówki. Zimny wafelek rozdrobnić blenderem bardzo drobno( ma wyglądać jak mielone orzechy).jeśli nie schłodzimy wafelka w lodówce to po rozdrobnieniu nie będzie sypki.

Czekoladę połamać na małe kawałki i umieścić je w misce, najlepiej metalowej.

W garnku zagotować szklankę wody, nad garnkiem umieścić miskę. Czekolada będzie się rozpuszczać dzięki gorącej parze wodnej- dobrze jest mieszać. Roztopioną czekoladę mieszamy przez chwilę aby przestygła.

Do przestudzonej czekolady dodać serek mascarpone i orzechy. Wymieszać całość i włożyć do lodówki na 3-4 godziny.

Rozdrobiony wafelek przesypujemy na talerz. Ze schłodzonej masy formować małe kuleczki (jak orzech włoski) i obtoczyć je w rozdrobnionym wafelku.

Trufle ponownie włożyć do lodówki i schładzać najlepiej przez całą noc.