Sposób przygotowania:
Domowe trufle z wafelkową otoczką
Wafelek dzień wcześniej włożyć do lodówki. Zimny wafelek rozdrobnić blenderem bardzo drobno( ma wyglądać jak mielone orzechy).jeśli nie schłodzimy wafelka w lodówce to po rozdrobnieniu nie będzie sypki.
Czekoladę połamać na małe kawałki i umieścić je w misce, najlepiej metalowej.
W garnku zagotować szklankę wody, nad garnkiem umieścić miskę. Czekolada będzie się rozpuszczać dzięki gorącej parze wodnej- dobrze jest mieszać. Roztopioną czekoladę mieszamy przez chwilę aby przestygła.
Do przestudzonej czekolady dodać serek mascarpone i orzechy. Wymieszać całość i włożyć do lodówki na 3-4 godziny.
Rozdrobiony wafelek przesypujemy na talerz. Ze schłodzonej masy formować małe kuleczki (jak orzech włoski) i obtoczyć je w rozdrobnionym wafelku.
Trufle ponownie włożyć do lodówki i schładzać najlepiej przez całą noc.
Czekoladę połamać na małe kawałki i umieścić je w misce, najlepiej metalowej.
W garnku zagotować szklankę wody, nad garnkiem umieścić miskę. Czekolada będzie się rozpuszczać dzięki gorącej parze wodnej- dobrze jest mieszać. Roztopioną czekoladę mieszamy przez chwilę aby przestygła.
Do przestudzonej czekolady dodać serek mascarpone i orzechy. Wymieszać całość i włożyć do lodówki na 3-4 godziny.
Rozdrobiony wafelek przesypujemy na talerz. Ze schłodzonej masy formować małe kuleczki (jak orzech włoski) i obtoczyć je w rozdrobnionym wafelku.
Trufle ponownie włożyć do lodówki i schładzać najlepiej przez całą noc.