paprotka25

paprotka25

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 91]

Trufle z suszoną śliwką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 24
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Trufle z suszoną śliwką i herbatnikami są nie za słodkie ale pyszne, obtoczone w ciemnym kakao lub wiórkach kokosowych

Trufle z suszoną śliwką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Trufle z suszoną śliwką

 

  • Na ok 24 szt:
  • 150 g suszonych śliwek
  • 50 g ciemnej czekolady
  • 100 g herbatników petit beurre
  • 1/4 prostokątnego wafla (suchego tortowego)
  • 2 łyżki syropu z buraków cukrowych
  • 12 łyżek słodkiej śmietanki 30%

 

  • Dodatkowo:
  • kakao i wiórki kokosowe do obtoczenia (po ok 1 łyżce)

 

Sposób przygotowania:

Trufle z suszoną śliwką
Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki, wkładamy do woreczka a następnie tłuczkiem do mięsa rozbijamy je drobno (częściowo na pył ale dobrze żeby było trochę grudek) Wafel siekamy na paski a potem w drobne kawałki. Śliwki kroimy w kawałki (ja każdą śliwkę przekroiłam najpierw na pół a następnie każdą połówkę na 4-5 mniejszych części) Czekoladę łamiemy w kawałki i rozpuszczamy ją z syropem z buraków cukrowych w kąpieli wodnej. Do rozpuszczonej czekolady powoli wlewamy śmietankę ciągle mieszając aby dobrze się połączyło, studzimy. Do miseczki przelewamy czekoladę, dodajemy do niej pokrojone śliwki, wafel oraz herbatniki i starannie mieszamy łyżką tak aby składniki dobrze się połączyły. Dłonią nabieramy niewielką ilość masy i formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego (masa jest dość klejąca). Każdą trufle obtaczamy w ciemnym kakao lub w wiórkach kokosowych a następnie układamy w malutkich papilotkach. Gotowe trufle wkładamy do lodówki na ok 1-2 godz, tak aby czekolada stężała. Smacznego :) (przechowujemy w lodówce)
Trufle z suszoną śliwką
Herbatniki łamiemy na mniejsze kawałki a następnie tłuczemy
Trufle z suszoną śliwką
śliwki przekrawamy na połówki a potem na mniejsze kawałki
Trufle z suszoną śliwką
W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę z dodatkiem syropu z buraka
Trufle z suszoną śliwką
Wszystkie składniki mieszamy i formujemy kulki, część obtaczamy w ciemnytm kakao a część w wiórkach