Ciasto z morelami można przygotować na wiele sposobów – np. na krucho, ucierane, z ciasta drożdżowego, francuskiego, z polewą lub bez. Morele suszone lub świeże stanowią świetny dodatek, nadający deserowi intensywny aromat i słodki smak.

Do jakiego rodzaju ciast nadają się morele?

Morele idealnie nadają się do ciast drożdżowych, parzonych, kruchych (słodkich i słonych), francuskich i biszkoptowych. Mogą być kładzione na wierzch ciasta, zapiekane razem z nim, podawane w galaretce lub łączone z masą. Smakują jeszcze lepiej doprawione cynamonem, kakao lub gałką muszkatołową.

Jak przygotować morele do ciasta?

Świeże morele przed dodaniem do ciasta muszą zostać poddane obróbce. Należy je dokładnie umyć umyć i pozbawić pestek. Rzadko podaje się je w cieście w całości, dlatego najlepiej pokroić je w półksiężyce. Suszone morele można dodawać do wypieków bez żadnych wstępnych obróbek.

Właściwości moreli

Morele zawierają beta-karoten, korzystnie wpływający na wzrok i skórę. Są ponadto silnymi przeciwutleniaczami, chroniącymi przed wolnymi rodnikami, które odpowiadają za nowotwory i starzenie się organizmu. Morele regulują pracę układu trawiennego dzięki zawartości witamin grup PP, C B oraz błonnika. Polecane są osobom cierpiącym na nadkwasotę.
Knedle z morelami

Knedle z morelami

Knedle z morelami stanowią smaczny, sycący i słodki posiłek. Kluski można podać na ciepło lub zimno, na obiad, kolację, deser albo podwieczorek. Do surowego ciasta drożdżowego wkłada się posiekane morele bez skórki (świeże albo z puszki) bądź dżem morelowy. Następnie całość należy ugotować w osolonym wrzątku. Knedle najlepiej smakują polane jogurtem naturalnym, śmietaną lub zasmażką z bułki tartej.

Tarta z morelami

Tarta z morelami

Tarta z morelami i migdałami, wypełniona budyniem lub budyniową pianką to deser, który jest łatwiejszy do przygotowania niż niejedno ciasto. Można go zrobić z moreli w syropie, suszonych lub świeżych. Sekretem tarty z morelami jest ciasto. Jeśli przygotuje się je oddzielnie – wychodzi chrupkie, a jeśli włoży do piekarnika razem z nadzieniem – miękkie i rozpływające się w ustach. Na wierzch tarty z morelami można wyłożyć kratkę z ciasta lub wysypać kruszonkę, a po jej upieczeniu – cukier puder.

Ciasto z brzoskwiniami

Ciasto z brzoskwiniami

Do ciast z brzoskwiniami można wykorzystać owoce świeże, smażone lub z puszki. Ich delikatny smak najlepiej komponuje się z ciastem jogurtowym oraz budyniowym. Dobrym pomysłem na użycie świeżych brzoskwiń jest upieczenie muffinek. Świeże owoce przed dodaniem do wypieków warto obrać najpierw ze skórki. W tym celu wystarczy sparzyć je we wrzątku i zahartować zimną wodą.

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami

Ciasto z owocami jest smaczne i szybkie w przyrządzeniu. Wypiek można posypać cukrem pudrem bądź wiórkami kokosowymi, a także polać roztopioną czekoladą, karmelem albo lukrem. Do ciasta najlepiej jest dodać świeże owoce, na przykład: jabłka, jagody, truskawki, borówki, gruszki, banany, maliny, porzeczki, agrest lub brzoskwinie. Wypiek świetnie smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno. Ciasto z owocami i galaretką dobrze jest udekorować bitą śmietaną.

Dżem morelowy

Dżem morelowy

Domowy dżem morelowy to jedna z pyszniejszych, a zarazem bardzo czasochłonnych w przygotowaniu konfitur. Morele trzeba wypestkować i obrać z zamszowych skórek. Do dżemu można dodać wanilię, cynamon lub kilka goździków. Jeżeli wsypiemy odrobinę sproszkowanego chili i pieprzu, powstanie wyjątkowo aromatyczny chutney, który idealnie komponuje się z różnego rodzaju daniami mięsnymi. Dżem morelowy jest wyśmienity do wypieków, np.: drożdżowych bułeczek, ciastek, rogalików lub wafli.

Sernik z brzoskwiniami

Sernik z brzoskwiniami

Szybki sernik z brzoskwiniami to doskonałe rozwiązanie w przypadku niezapowiedzianych gości. Ciasto fantastycznie wygląda i wybornie smakuje. Wedle uznania, sernik z brzoskwiniami możesz przygotować bez spodu, ułożyć na herbatnikach, biszkoptach lub krakersach. Deser możesz udekorować rozpuszczoną w gorącej kąpieli wodnej czekoladą. Smak sernika wzbogacisz posypując jego aksamitny wierzch chrupiącą kokosową kruszonką.

Tarta z owocami

Tarta z owocami

Tarty z owocami zachwycają nie tylko swoim smakiem, ale pięknie udekorowane, cieszą również oko. Do przygotowania wypieku potrzebne jest świeże, krucze ciasto i ulubione owoce. Do tart nadają się zarówno maliny, jagody, jeżyny, truskawki, banany, gruszki, czereśnie, pomarańcze, mandarynki, jak i brzoskwinie. Krem do ciasta najlepiej przygotować z serka mascarpone. Tartę z owocami można przygotować w niecałą godzinę.

Znaleźliśmy 96 przepisów w kategorii Ciasto z morelami

Ucierane z morelami

Ucierane z morelami

jaga85 jaga85
1

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę:

Ciasto morelowe

Ciasto morelowe

BĄBELEK85 BĄBELEK85

Dodaj do ulubionych


Wybierz listę: