reanja

reanja

Złoty Ekspert
[Przepisów: 671]

Domowe wafelki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Wafelki mojej Mamy- pamiętam je z dzieciństwa, choć ja sama przygotowuję je bardzo rzadko. Zawsze znikają bardzo szybko, ale przygotowuje sie je jeszcze szybciej:D

Domowe wafelki

Składniki:

Domowe wafelki

 

  • paczka dużych wafli
  • 200 g masła ( koniecznie)
  • 150 g cukru pudru
  • 0,5 l słoik powideł lub kwaśnego dżemu

Sposób przygotowania:

Domowe wafelki

przygotowanie kremu

Domowe wafelki
do masy koniecznie trzeba użyć masła, inaczej zepsujemy cały smak

Masło ucieramy na puszysto, dodajemy stopniowo cukier i ucieramy, aż masa zbieleje i nie będzie grudek.

Masę dzielimy na dwie części.

skłądanie

Domowe wafelki
do przygotowania można użyć zwykłych powideł

Wafle smarujemy na przemian masą maślaną i powidłami:

Jedną smarujemy na pierwszym waflu, przykrywamy drugim.ten z kolei smarujemy powidłami.

Trzeci wafelek smarujemy masą, przykrywamy czwartym, powidła i wafelek piąty,

Całość obciążamy np, grubą deską i wkładamy do lodówki przynajmniej na 3-4 godziny, potem juz kroimy i wcinamy:)

Smacznego :)