Sposób przygotowania:
Babeczki makowe z gwiazdką
Najpierw trzeba przygotować masę makową żeby wystygła.
Zmielony mak można już taki teraz kupić w sklepie wsypujemy do miski dodajemy cukier, rodzynki i orzechy zalewamy wrzącą wodą mieszamy. Wody wlewamy tyle aby mak był cały mokry, ale żeby nie pływał. Oczywiście jak lubimy mak słodszy to dajemy więcej cukru.
Do maku wlewamy rozpuszczoną margarynę bułkę tartą miód i marmoladę mieszamy. Jak trochę przestygnie wbijamy jajko i dodajemy aromat migdałowy mieszamy. Jeżeli mak jest suchy to dolewamy jeszcze wody. Studzimy.
Mielimy orzechy nie trzeba na mąkę najlepiej żeby były jeszcze kawałki.
Masło siekamy można specjalną siekaczką albo po prostu kroimy nożem w kosteczkę. Do mąki dodajemy posiekane masło dodajemy orzechy, cukier puder, żółtka, dodajemy śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatamy szybko ciasto ale można to zrobić robotem.
Foremkę na muffinki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Ciasto wałkujemy nie za cienko ale też nie za grubo. Z ciasta wycinamy szklanką albo rantem krążki aby pasowały do foremki. Wykładamy krążkami foremkę. Spód babeczki nakłuwamy widelcem.
Tak przygotowaną foremkę wkładam do lodówki na jakiś czas do schłodzenia.
Z tej porcji ciasta wyszło niecałe 20 szt, a foremka na muffiniki to 12 szt dlatego pozostałe upiekłam w różnych małych foremkach. Z reszty ciasta wycinamy gwiazdki wielkości góry babeczki, a w środku wycinamy mniejszą gwiazdką albo nakrętka.
Babeczki napełniamy makiem na każdej babeczce układamy wyciętą gwiazdkę.
Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 45 minut.
Zmielony mak można już taki teraz kupić w sklepie wsypujemy do miski dodajemy cukier, rodzynki i orzechy zalewamy wrzącą wodą mieszamy. Wody wlewamy tyle aby mak był cały mokry, ale żeby nie pływał. Oczywiście jak lubimy mak słodszy to dajemy więcej cukru.
Do maku wlewamy rozpuszczoną margarynę bułkę tartą miód i marmoladę mieszamy. Jak trochę przestygnie wbijamy jajko i dodajemy aromat migdałowy mieszamy. Jeżeli mak jest suchy to dolewamy jeszcze wody. Studzimy.
Mielimy orzechy nie trzeba na mąkę najlepiej żeby były jeszcze kawałki.
Masło siekamy można specjalną siekaczką albo po prostu kroimy nożem w kosteczkę. Do mąki dodajemy posiekane masło dodajemy orzechy, cukier puder, żółtka, dodajemy śmietanę i proszek do pieczenia. Zagniatamy szybko ciasto ale można to zrobić robotem.
Foremkę na muffinki smarujemy masłem i obsypujemy bułką tartą.
Ciasto wałkujemy nie za cienko ale też nie za grubo. Z ciasta wycinamy szklanką albo rantem krążki aby pasowały do foremki. Wykładamy krążkami foremkę. Spód babeczki nakłuwamy widelcem.
Tak przygotowaną foremkę wkładam do lodówki na jakiś czas do schłodzenia.
Z tej porcji ciasta wyszło niecałe 20 szt, a foremka na muffiniki to 12 szt dlatego pozostałe upiekłam w różnych małych foremkach. Z reszty ciasta wycinamy gwiazdki wielkości góry babeczki, a w środku wycinamy mniejszą gwiazdką albo nakrętka.
Babeczki napełniamy makiem na każdej babeczce układamy wyciętą gwiazdkę.
Babeczki wkładamy do nagrzanego piekarnika 175 st i pieczemy około 45 minut.
gusia1000
gosia56
Bardzo dziękuję Gusia;)