SUPERPRZEPIS

Domowe wafelki bueno

  • rzelkazag
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Domowe wafelki bueno

Bardzo smaczna odmiana kupnych wafelków kinder bueno. Na dodatek wiemy, co jemy;) Zadowolą każdego łasucha!

Składniki:

Domowe wafelki bueno

 

  • 1 opakowanie wafli okrągłych o śr. ok 8cm
  • 100g orzechów laskowych
  • 0,5 szklanki mleka w proszku
  • 150g masła
  • 1/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1/4 szklanki mleczka kokosowego
  • 1 cukier waniliowy
  • kilka kropel olejku waniliowego Dr Oetker
  • 3 łyżeczki miodu wielokwiatowego

 

Sposób przygotowania:

Domowe wafelki bueno
Orzechy siekamy i prażymy na suchej, gorącej patelni. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier waniliowy oraz olejek i mieszamy na małym ogniu do całkowitego połączenia składników. Następnie do wysokiego pojemnika wsypujemy orzechy i zalewamy ciepłym masłem. Blendujemy. Po ok. minucie dolewamy śmietankę oraz mleczko kokosowe, a następnie mleko w proszku. Dokładnie mieszamy, by nie było grudek. Krem przekładamy do lodówki na 15 minut, po czym smarujemy wafelek z jednej strony i przykładamy drugim. Odstawiamy ponownie do stwardnienia. Białe czekolady topimy z dodatkiem mleka. W ciepłej polewie, za pomocą patyczka od szaszłyka zanurzamy każdy wafelek i pozostawiamy w pionowej pozycji do zastygnięcia czekolady. Dekorujemy orzechami laskowymi.

Tagi:

czekolada