Sposób przygotowania:
Babeczki "Wielkanocny koszyczek"
Mąkę wymieszać z cukrem i posiekać z margaryną. Dodać żółtka, cukier waniliowy, kawę i zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć folią spożywczą i włożyć co najmniej na godzinę do lodówki.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm,okrągłą foremką wykrawać porcje ciasta i wykleić nim natłuszczone foremki. Z reszty ręcznie rozwałkować cienkie wałeczki długości ok.20 cm. Po dwa wałeczki spleść razem i ułożone w literę U rozłożyć na blaszce pokrytej papierem.
Foremki z ciastem oraz splecione ucha koszyczka piec 15-20 minut w temp.180 stopni. Ucha lepiej piec osobno, one pieką sie krócej.
Po upieczeniu i przestudzeniu babeczki delikatnie wyjąć z foremek, napełnić jogurtem.
Masę cukrową lekko ugnieść i jak będzie już plastyczna przeciskać przez praskę, tworząc trawę.
Zieloną masę przełożyć na babeczki, posypać kolorowymi kuleczkami, na koniec nałożyć rączkę koszyczka.
SMACZNEGO.
Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 0,5 cm,okrągłą foremką wykrawać porcje ciasta i wykleić nim natłuszczone foremki. Z reszty ręcznie rozwałkować cienkie wałeczki długości ok.20 cm. Po dwa wałeczki spleść razem i ułożone w literę U rozłożyć na blaszce pokrytej papierem.
Foremki z ciastem oraz splecione ucha koszyczka piec 15-20 minut w temp.180 stopni. Ucha lepiej piec osobno, one pieką sie krócej.
Po upieczeniu i przestudzeniu babeczki delikatnie wyjąć z foremek, napełnić jogurtem.
Masę cukrową lekko ugnieść i jak będzie już plastyczna przeciskać przez praskę, tworząc trawę.
Zieloną masę przełożyć na babeczki, posypać kolorowymi kuleczkami, na koniec nałożyć rączkę koszyczka.
SMACZNEGO.
ewaeu