aneczka84

aneczka84

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 109]

Domowe zapiekanki na ostro

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 8
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Świetna kolacja dla rodzinki lub na domówkę. Zapiekanki są naprawdę syte i każdy będzie zadowolony, bo będzie im smakowało

Domowe zapiekanki na ostro Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowe zapiekanki na ostro

 

  • 2 duże bagietki
  • 300 gram obranych pieczarek
  • 2 cebule
  • olej
  • suszony majeranek
  • suszone oregano
  • suszona bazylia
  • 1 łyżka musztardy rosyjskiej
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • ser edamski

 

Sposób przygotowania:

Domowe zapiekanki na ostro
Pieczarki myjemy, obieramy i ścieramy na dużych oczkach. Cebulę obieramy i kroimy drobno w kostkę. Do woka wlewamy odrobinę oleju i podsmażamy cebulkę, aby była zeszklona i miękka. W następnej kolejności dajemy pieczarki. Wszystko delikatnie mieszamy drewnianą łyżką. . Przykrywamy pokrywką, aby pieczarki nam się poddusiły. Kiedy będą miękkie, to dodajemy przyprawy, musztardę rosyjską oraz koncentrat. Wszystko razem porządnie mieszamy. Wyłączamy i czekamy kiedy nam ostygnie gotowy farsz. Ser trzemy na grubych oczkach. W między czasie kroimy bagietki w zdłuż i następnie na połowę. Wychodzi nam w sumie 8 części bagietek. Nakładamy farsz na każdą z nich i obficie posypujemy serem edamskim. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika w 180 stopniach na niecałe 10 minut. W sumie do momentu, kiedy to ser nam się na nich rozpuści. I ciepłe podajemy. Można jeść same, bądź z ketchupem albo majonezem :)
Domowe zapiekanki na ostro
W woku smażymy cebulkę oraz pieczarki, aby były miękkie.
Domowe zapiekanki na ostro
Przyprawiamy solą i pieprzem oraz musztardą rosyjską oraz koncentratem pomidorowym.
Domowe zapiekanki na ostro
Gotowy farsz na zapiekanki odstawiamy do przestygnięcia
Domowe zapiekanki na ostro
Na pokrojone bagietki nakłądamy farsz oraz posypujemy serem i wstawiamy na moment do piekarnika.

Tagi:

sery ser