Sposób przygotowania:
Domowej roboty sałatka babuni
Składniki zalewy doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do przestudzenia.
Marchew obieramy i bardzo dokładnie myjemy. Cebule pozbawiamy wierzchniej warstwy i również myjemy. Papryki bardzo dokładnie myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych oraz białych błonek. Z kapusty odrywamy pierwsze liście.
Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Paprykę tniemy na cienkie paseczki. Cebulę kroimy na cienkie półplasterki, a kapustę drobno szatkujemy. Wszystkie warzywa przekładamy do sporej miski, Posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5-6 godzin. Po tym czasie wylewamy powstały płyn.
Do każdego słoika wkładamy po jednym liściu laurowym, 2-3 angielskie ziela oraz jedną łyżkę oleju. Wlewamy szklankę zalewy, po czym wkładamy warzywa dociskając je, by usunąć powietrze. Pozostałą zalewą uzupełniamy słoiki i od razu zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 20 minut, odstawiamy do góry dnem do ostudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
Marchew obieramy i bardzo dokładnie myjemy. Cebule pozbawiamy wierzchniej warstwy i również myjemy. Papryki bardzo dokładnie myjemy i pozbawiamy gniazd nasiennych oraz białych błonek. Z kapusty odrywamy pierwsze liście.
Marchew trzemy na tarce o dużych oczkach. Paprykę tniemy na cienkie paseczki. Cebulę kroimy na cienkie półplasterki, a kapustę drobno szatkujemy. Wszystkie warzywa przekładamy do sporej miski, Posypujemy solą i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na 5-6 godzin. Po tym czasie wylewamy powstały płyn.
Do każdego słoika wkładamy po jednym liściu laurowym, 2-3 angielskie ziela oraz jedną łyżkę oleju. Wlewamy szklankę zalewy, po czym wkładamy warzywa dociskając je, by usunąć powietrze. Pozostałą zalewą uzupełniamy słoiki i od razu zakręcamy.
Pasteryzujemy przez 20 minut, odstawiamy do góry dnem do ostudzenia. Przechowujemy w ciemnym i chłodnym pomieszczeniu.
edytaha
misia5