marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Domowy ajwar na słodko-pikantnie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Ajwar jak już pisałam w poprzednim przepisie, może być na słodko-kwaśno lub słodko-pikantnie z dodatkiem suszonych owoców jak śliwki lub morele, a czasem wiśnie. Trzeba je tylko wydrylować i przesmażyć.

Domowy ajwar na słodko-pikantnie

Składniki:

Domowy ajwar na słodko-pikantnie

  • 4 świeże czerwone papryki,
  • 1 cebula średnia,
  • 1/2 kg. moreli świeżych lub suszonych śliwek,
  • 60 ml. oliwy,
  • ocet winny,
  • łyżeczka cukru drobnego,
  • łyżeczka pieprzu cytrynowego.

Sposób przygotowania:

Domowy ajwar na słodko-pikantnie
Papryki czerwone oraz jedną czuszkę lub jalapeno przekroić, oczyścić i opłukać. Gdy obeschną nieco ułożyć je na blasze wnętrzem na dół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec, aż skórka na nich zbrązowieje, a potem zdjąć skórki nożykiem z warzyw.

Morele lub śliwki suszone wydrylować, a cebulę umyć, posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodając potem pokrojone papryki z suszonymi śliwkami lub innymi owocami bez pestek. Smażyć, doprawić i dusić, aż zmiękną. pastę doprawić octem winnym i przełożyć do wyparzonych słoików.

Pasteryzować w 80 st. C przez 20 min.