Sposób przygotowania:
Domowy ajwar na słodko-pikantnie
Papryki czerwone oraz jedną czuszkę lub jalapeno przekroić, oczyścić i opłukać. Gdy obeschną nieco ułożyć je na blasze wnętrzem na dół. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st. C. Piec, aż skórka na nich zbrązowieje, a potem zdjąć skórki nożykiem z warzyw.
Morele lub śliwki suszone wydrylować, a cebulę umyć, posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodając potem pokrojone papryki z suszonymi śliwkami lub innymi owocami bez pestek. Smażyć, doprawić i dusić, aż zmiękną. pastę doprawić octem winnym i przełożyć do wyparzonych słoików.
Pasteryzować w 80 st. C przez 20 min.
Morele lub śliwki suszone wydrylować, a cebulę umyć, posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju, dodając potem pokrojone papryki z suszonymi śliwkami lub innymi owocami bez pestek. Smażyć, doprawić i dusić, aż zmiękną. pastę doprawić octem winnym i przełożyć do wyparzonych słoików.
Pasteryzować w 80 st. C przez 20 min.