Paprykowa pasta ajwar

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Rewelacyjna pasta z pieczonych warzyw, doskonała zarówno na zimno jak i na ciepło. Idealna do grillowanych mięs, albo po prostu na kanapkę.

Paprykowa pasta ajwar

Składniki:

Paprykowa pasta ajwar

 

Sposób przygotowania:

Paprykowa pasta ajwar
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych, a bakłażana nakłuwamy widelcem. Paprykę stawiamy wycięciem do dołu na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, bakłażana kładziemy obok i pieczemy na funkcji termoobiegu przez około 40 minut. Papryka powinna ściemnieć i się lekko przypiec. Po upieczeniu warzywa wkładamy albo do torebki foliowej albo do miski, którą przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Po tym czasie paprykę obieramy ze skórki, a bakłażana kroimy na pół i wyjmujemy z niego miąższ. Czosnek obieramy i miażdżymy. Warzywa wkładamy do garnuszka, dodajemy wszystkie przyprawy, delikatnie miksujemy i dusimy na małym ogniu przez 25 minut.