Sposób przygotowania:
Ajwar pasta z papryki
Bakłażany i pomidory wcześniej umyte oraz czosnek, układam na blaszkach od piekarnika na dwóch rusztach. Piekę w temp 180-190 stopni przez około 1,5 godziny. Jak wstawiam do zimnego piekarnika to nawet 2 godziny. Skórka papryki musi lekko zrobić się czarna a bakłażany miękkie. Wyjmuję i przekładam osobno paprykę i bakłażany do worków foliowych, zawiązuje i odstawiam do przestygnięcia. Bakłażany obieram ze skórki i kroję na małe kawałki. Paprykę obieram ze który i pozbawiam nasion. Bakłażana i papryki oraz czosnek obrany miksuję blenderem. Na patelni na oleju przesmażam cebulę, dodaję paprykę wędzoną, mieszam i dodaję koncentrat pomidorowy, pokrojoną papryczkę chili drobno. Jeszcze chwilę przesmażam. Dodaję zmiksowane warzywa, doprawiam solą, pieprzem, czubrycą, cukrem dolewam ocet winny. Sos gotuję około 20 minut aż zrobi się gęsty. Ajwar przekładam do małych słoiczków. Pasteryzuję 15 minut
zewa
robaczek
Czekoladka 2
biedroneczki
Czekoladka 2
skuter5