mysza75

mysza75

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 914]

Ajwar pasta z papryki

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Ajwar to pasta warzywna z papryki, bakłażanów z dodatkiem pomidorów.Wywodzi się z kuchni serbskiej i jest popularna na Bałkanach. Oryginalny ajwar powinien być zrobiony z pieczonej papryki. Jest rewelacyjny na kanapki, jako dip do grilla.

Ajwar pasta z papryki Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Ajwar pasta z papryki

 

  • 4 bakłażany
  • 4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 kg papryki czerwonej
  • 100 dkg cebuli
  • 8 ząbków czosnku
  • 1 papryczkę chili
  • 2 łyżeczki czubrycy czerwonej
  • 8 łyżek oleju
  • 2 łyżeczki soli
  • 2 łyżeczki papryki wędzonej płaskie
  • 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego
  • 2 łyżki octu winnego
  • cukier do smaku

 

Sposób przygotowania:

Ajwar pasta z papryki
Bakłażany i pomidory wcześniej umyte oraz czosnek, układam na blaszkach od piekarnika na dwóch rusztach. Piekę w temp 180-190 stopni przez około 1,5 godziny. Jak wstawiam do zimnego piekarnika to nawet 2 godziny. Skórka papryki musi lekko zrobić się czarna a bakłażany miękkie. Wyjmuję i przekładam osobno paprykę i bakłażany do worków foliowych, zawiązuje i odstawiam do przestygnięcia. Bakłażany obieram ze skórki i kroję na małe kawałki. Paprykę obieram ze który i pozbawiam nasion. Bakłażana i papryki oraz czosnek obrany miksuję blenderem. Na patelni na oleju przesmażam cebulę, dodaję paprykę wędzoną, mieszam i dodaję koncentrat pomidorowy, pokrojoną papryczkę chili drobno. Jeszcze chwilę przesmażam. Dodaję zmiksowane warzywa, doprawiam solą, pieprzem, czubrycą, cukrem dolewam ocet winny. Sos gotuję około 20 minut aż zrobi się gęsty. Ajwar przekładam do małych słoiczków. Pasteryzuję 15 minut
Ajwar pasta z papryki
Bakłażany i papryka na blaszcze po upieczeniu
Ajwar pasta z papryki
Bakłażan obrany ze skórki po upieczeniu w misce
Ajwar pasta z papryki
bakłażan i papryka oraz czosnek pokrojony
Ajwar pasta z papryki
koncentrat pomidorowy przesmażony na patelnii