Sposób przygotowania:
Ajwar czyli sos z papryki i bakłażanów
Papryki umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych. Ułożyłam skórką do góry na blasze. Bakłażana pokroiłam w centymetrowe plastry i również ułożyłam na drugiej blasze. Oba warzywa wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st.. Piekłam dopóki skórka nie zbrązowiała. Po upieczeniu starałam się zdjąć jak najwięcej skórki z papryki i bakłażanów. Pomidory z kolei sparzyłam wrzątkiem i też po chwili zdjęłam z nich skórkę. Do szerokiego garnka o grubym dnie nalałam tłuszczu, wrzuciłam na niego pokrojone warzywa. Dodałam też pokrojony czosnek i świeże chili pozbawione pestek. Po około kwadransie duszenia wszystko zmiksowałam. Wlałam ocet, doprawiłam solą i cukrem. Dusiłam sos jeszcze jakieś pół godziny na malutkim ogniu. Lekko przestudzony sos pakowałam do słoiczków po koncentracie. Pasteryzowałam pół godziny.