Ankha

Ankha

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 120]

Ajwar czyli sos z papryki i bakłażanów

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Po raz pierwszy zrobiłam ajwar i trochę żałuję, że tylko z jednej porcji. Słoiczki znikają w okamgnieniu.

Ajwar czyli sos z papryki i bakłażanów Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Ajwar czyli sos z papryki i bakłażanów

 

Sposób przygotowania:

Ajwar czyli sos z papryki i bakłażanów
Papryki umyłam, oczyściłam z gniazd nasiennych. Ułożyłam skórką do góry na blasze. Bakłażana pokroiłam w centymetrowe plastry i również ułożyłam na drugiej blasze. Oba warzywa wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 180 st.. Piekłam dopóki skórka nie zbrązowiała. Po upieczeniu starałam się zdjąć jak najwięcej skórki z papryki i bakłażanów. Pomidory z kolei sparzyłam wrzątkiem i też po chwili zdjęłam z nich skórkę. Do szerokiego garnka o grubym dnie nalałam tłuszczu, wrzuciłam na niego pokrojone warzywa. Dodałam też pokrojony czosnek i świeże chili pozbawione pestek. Po około kwadransie duszenia wszystko zmiksowałam. Wlałam ocet, doprawiłam solą i cukrem. Dusiłam sos jeszcze jakieś pół godziny na malutkim ogniu. Lekko przestudzony sos pakowałam do słoiczków po koncentracie. Pasteryzowałam pół godziny.
Ajwar czyli sos z papryki i bakłażanów
W czasie duszenia sos traci na objętości tak że z porcji wyszło 8 słóiczków