Sposób przygotowania:
Domowy chleb z ziarnami
Mąkę, ziarna, 1 litr wody i sól wymieszać w misce drewnianą łyżką. Do zakwasu z poprzedniego chleba wlać jedną szklankę wody, wymieszać i dodać do miski z resztą składników. 3-4 łyżki ciasta zostawić w plastikowym pojemniku na zakwas do kolejnego chleba. Przechowywać w lodówce nie dłużej niż 2 tygodnie. 2 keksówki posmarować olejem i/ lub wyłożyć papierem. Wyłożyć do nich masę. Blaszki wstawić do zimnego piekarnika na 12 godzin (latem na 10 godzin) do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 200 °C przez 1 godzinę (1 godzinę i 10 minut). Po upieczeniu chleba jego wierzch można posmarować olejem lub masłem, żeby zrumienić skórkę.
RADY: 1) Zakwas na chleb dostałam od Teściowej, ale można go samodzielnie zrobić z wszystkich składników i odstawić do lodówki na kilka dni w plastikowym pojemniku. 2) Można dodawać też inne ziarna (np. pestki dyni). Wtedy proporcjonalnie trzeba dodać mniej innych ziaren (np. słonecznika lub siemienia lnianego) 3) Woda nie może być zbyt ciepła, żeby nie sparzyć ciasta. 4) Ja nie smaruję olejem wierzchu chleba, a i tak wychodzi chrupiąca skórka. 5) Termin ważności zakwasu to 2 tygodnie.
RADY: 1) Zakwas na chleb dostałam od Teściowej, ale można go samodzielnie zrobić z wszystkich składników i odstawić do lodówki na kilka dni w plastikowym pojemniku. 2) Można dodawać też inne ziarna (np. pestki dyni). Wtedy proporcjonalnie trzeba dodać mniej innych ziaren (np. słonecznika lub siemienia lnianego) 3) Woda nie może być zbyt ciepła, żeby nie sparzyć ciasta. 4) Ja nie smaruję olejem wierzchu chleba, a i tak wychodzi chrupiąca skórka. 5) Termin ważności zakwasu to 2 tygodnie.
just_angel