Sposób przygotowania:
Domowy cukier waniliowy
Cukier przesypujemy do słoiczka.
Laska wanilii powinna być świeża, wtedy aromat naszego cukru będzie bardziej intensywny.Świeża wanilia jest mięciutka i lekko wilgotna. Można też wykorzystać zalegające nam , już nie pierwszej świeżości laski wanilii, ale wtedy powinniśmy dodać ich więcej do cukru.
Nożykiem odcinamy końcówki laski wanilii i nacinamy wzdłuż. Wyskrobujemy ziarenka wanilii i dodajemy do cukru. Dokładnie mieszamy, bo ziarenka mogą się sklejać.
Przechowujemy w szczelnym pojemniczku.
Laska wanilii powinna być świeża, wtedy aromat naszego cukru będzie bardziej intensywny.Świeża wanilia jest mięciutka i lekko wilgotna. Można też wykorzystać zalegające nam , już nie pierwszej świeżości laski wanilii, ale wtedy powinniśmy dodać ich więcej do cukru.
Nożykiem odcinamy końcówki laski wanilii i nacinamy wzdłuż. Wyskrobujemy ziarenka wanilii i dodajemy do cukru. Dokładnie mieszamy, bo ziarenka mogą się sklejać.
Przechowujemy w szczelnym pojemniczku.