misia5

misia5

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 604]

Książka Kucharska: Domowe przetwory

Domowy dżem malinowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pyszny, bardzo aromatyczny domowej roboty dżem malinowy bez zbędnej chemii. Doskonały dodatek do kanapek.

Domowy dżem malinowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy dżem malinowy

 

  • maliny (ja miałam butelkę 5 l)
  • cukier do smaku ( ilość zależy od tego jak słodkie są maliny)

Sposób przygotowania:

Domowy dżem malinowy
Maliny jeśli nie są przez nas zbierany przebieramy, żeby wyeliminować nadpsute oraz te, które zawierają tzw "chodzące białko":)

Część malin przerzucamy do garnka i zgniatamy, żeby puściły sok. Następnie dorzucamy resztę i na "wolnym" ogniu doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając czekamy aż ilość znacznie zmniejszy swoją objętość. Gdy to nastąpi możemy mieszać co jakiś czas.Maliny smażymy tak długo, aż odparuje sok,a masa w garnku znacznie zgęstnieje. Wówczas dodajemy cukier i cały czas mieszając czekamy, aż masa ponownie zgęstnieje (bowiem cukier rozrzedzi dżem).

Zgęstniały dżem przekładamy do czystych słoiczków i zakręcamy zakrętkami.

Pasteryzujemy przez 10 minut.
Domowy dżem malinowy
Część malin wrzucamy do garnka i zgniatamy żeby puściły sok
Domowy dżem malinowy
Cały czas mieszając doprowadzamy do wrzenia
Domowy dżem malinowy
Gdy masa malinowa zgęstnieje dodajemy do niej cukier i smażymy aż ponownie zgęstnieje
Domowy dżem malinowy
Zgęstniały dżem przekładamy do czystych słoiczków i zakręcamy zakrętkami