jaNina

jaNina

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1175]

Dżem malinowy 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Dżem malinowy niezbyt zagęszczony, krócej trzymany na kuchence dzięki czemu traci mniej wartościowych składników.

Dżem malinowy 3

Składniki:

Dżem malinowy 3

 

 

 

 

 

 

Sposób przygotowania:

Dżem malinowy 3
Przebieramy owoce, płuczemy i odsączamy z wody. Zalewamy cukier sokiem z porzeczek mieszając doprowadzamy do zagotowania w rondlu o grubym dnie i wysokich brzegach. Dodajemy maliny. Gotujemy na bardzo małym ogniu ciągle mieszając. Możemy zrobić to kilkakrotnie przerywając i schładzając dżem. Zagęszczamy dżem do takiego stanu jaki lubisz. Jeśli chcemy przechować dżem dłużej pasteryzujemy go w słoikach w temp. 90 st.C przez 15 minut.