Sposób przygotowania:
Domowy dżem malinowy
Maliny jeśli nie są przez nas zbierany przebieramy, żeby wyeliminować nadpsute oraz te, które zawierają tzw "chodzące białko":)
Część malin przerzucamy do garnka i zgniatamy, żeby puściły sok. Następnie dorzucamy resztę i na "wolnym" ogniu doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając czekamy aż ilość znacznie zmniejszy swoją objętość. Gdy to nastąpi możemy mieszać co jakiś czas.Maliny smażymy tak długo, aż odparuje sok,a masa w garnku znacznie zgęstnieje. Wówczas dodajemy cukier i cały czas mieszając czekamy, aż masa ponownie zgęstnieje (bowiem cukier rozrzedzi dżem).
Zgęstniały dżem przekładamy do czystych słoiczków i zakręcamy zakrętkami.
Pasteryzujemy przez 10 minut.
Część malin przerzucamy do garnka i zgniatamy, żeby puściły sok. Następnie dorzucamy resztę i na "wolnym" ogniu doprowadzamy do wrzenia i cały czas mieszając czekamy aż ilość znacznie zmniejszy swoją objętość. Gdy to nastąpi możemy mieszać co jakiś czas.Maliny smażymy tak długo, aż odparuje sok,a masa w garnku znacznie zgęstnieje. Wówczas dodajemy cukier i cały czas mieszając czekamy, aż masa ponownie zgęstnieje (bowiem cukier rozrzedzi dżem).
Zgęstniały dżem przekładamy do czystych słoiczków i zakręcamy zakrętkami.
Pasteryzujemy przez 10 minut.