caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Domowy jogurt 3

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Z mleka oprócz smietany, masła i sera, sami możemy przygotować także jogurt

Domowy jogurt 3 Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Domowy jogurt 3

 

  • 1/2 litra świeżego mleka
  • 2-3 łyżki jogurtu naturalnego

Sposób przygotowania:

Domowy jogurt 3
Mleko przegotować i wystudzić do temperatury ok. 38-37 stopni Celsjusza. Przelać je do czystego słoika, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Całość odstawić w ciepłe miejsce (np. obok kaloryfera) na około 6-8 godzin. Gotowy będzie sztywny. Można go przechowywać 2-3 dni w lodówce. Wykorzystywać tak jak kupny jogurt naturalny, można użyć do przygotowania kolejnej porcji jogurtu. Bardzo smaczny jest wcześniej schłodzony z owocami lub rzodkiewką i szczypiorkiem.
Domowy jogurt 3
Mleko przegotować i wystudzić do temperatury ok. 38-37 stopni Celsjusza.
Domowy jogurt 3
Przelać je do czystego słoika, dodać jogurt i dokładnie wymieszać. Całość odstawić w ciepłe miejsce.