Termar

Termar

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 357]

Domowy ketchup

  • 6
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Sos do mięs i wędlin robiony w domu.

Domowy ketchup

Składniki:

Domowy ketchup

 

  • 2 kg dojrzałych pomidorów,
  • 1/2 kg jabłek,
  • 3 średniej wielkości cebule,
  • 1 łyżeczka gorczycy,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1/2 szklanki octu,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej,
  • 1/2 łyżeczki papryki mielonej łagodnej, słodkiej,
  • 1/2 łyżeczki soli.

 

Sposób przygotowania:

Domowy ketchup
Pomidory, jabłka i cebulę po umyciu pokroić na plastry, wrzucić do naczynia, na którego dno wlewamy niewielką ilość wody. Gotować, gdy wszystko będzie miękkie zmiksować blenderem, przetrzeć przez sito, dodać wszystkie przyprawy i gotować do zgęstnienia, mieszając, by się nie przypaliło. Gorący ketchup włożyć w małe, przystosowane do jednorazowej konsumpcji słoiczki i pasteryzować 15 minut. Po pasteryzacji odwrócić słoiki do góry dnem.