Konczi

Konczi

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1780]

Domowy koncentrat pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 10

Domowy koncentrat pomidorowy zawsze gości w mojej spiżarni, jego smak pamiętam jeszcze z czasów dzieciństwa.

Domowy koncentrat pomidorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy koncentrat pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Domowy koncentrat pomidorowy
Pomidory myjemy, kroimy na ćwiartki i przekładamy do dużego garnka. Całość gotujemy do całkowitego rozgotowania przez około 40 - 50 minut co jakiś czas mieszając aby pomidory nie przywarły do dna garnka. Następnie pomidory przecieramy przez sito na którym zostaną nam nasiona i skórki. Przeciśnięty przecier gotujemy na niewielkim ogniu doprawiając solą i cukrem przez 15 minut. Gorący przecier nakładamy do słoiczków, dokładnie wycieramy rant słoików i zakręcamy. pasteryzujemy około 15 minut.
Domowy koncentrat pomidorowy
Etap 1 pomidory myjemy i kroimy w ćwiartki
Domowy koncentrat pomidorowy
Etap 2 pomidory gotujemy na niewielkim ogniu przez około 40-50 minut
Domowy koncentrat pomidorowy
Etap 3 rozgotowane pomidory przecieramy przez sito
Domowy koncentrat pomidorowy
Etap 4 przecier doprawiamy o gotujemy przez kilka minut