Czarnulka87

Czarnulka87

Kucharz
[Przepisów: 6]

Naturalny koncentrat pomidorowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Domowy koncentrat pomidorowy to zamknięty smak świeżych pomidorów, które możemy poczuć zimą. Najlepszy do zup i sosów.

Naturalny koncentrat pomidorowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Naturalny koncentrat pomidorowy

 

Sposób przygotowania:

Naturalny koncentrat pomidorowy
Pomidory umyć, pokroić na cząstki i odkroić wszystkie szypułki. Wrzucić do garnka i zagotować do rozgotowania pomidorów. Powstałą masę zmiksować blenderem. Przecedzić przez sito, żeby usunąć resztę skórek. Pastę gotować z cukrem (na 2 kg pomidorów 1 łyżeczka cukru) przez 15 min. Przelewać koncentrat do niewielkich słoiczków czy butelek. Na wierzch każdego słoiczka wlać po łyżeczce oleju. Dokładnie zakręcić. Przechowywać w piwnicy
Naturalny koncentrat pomidorowy
Pomidory umyć
Naturalny koncentrat pomidorowy
pokroić w cząstki i okroić szypułki.
Naturalny koncentrat pomidorowy
Pomidory gotować
Naturalny koncentrat pomidorowy
aż do chwili jak się rozpadną