Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Krem pomidorowy z pieczonych warzyw

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Pudliszkowy krem pomidorowy z pieczonych warzyw, z miodem gryczanym, jogurtem naturalnym i wędzonymi brzuszkami z łososia.

Krem pomidorowy z pieczonych warzyw Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Krem pomidorowy z pieczonych warzyw

 

  • 1 duża czerwona papryka
  • 2 duże marchewki
  • 1 pietruszka
  • ok. 50 g selera korzeniowego
  • 4 duże ząbki czosnku
  • ok. 20 cm kawałek średniego pora
  • 2 średnie cebule
  • 3 średnie ziemniaki
  • 3-4 łyżki oliwy
  • sól do smaku
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka całej kolendry
  • 1/2 łyżeczki suszonej papryczki chili w płatkach
  • 2 łyżeczki gryczanego miodu
  • 120 g koncentratu pomidorowego z bazylią Pudliszki
  • 3 szklanki rosołu drobiowego lub warzywnego
  • 20 dkg wędzonych brzuszków z łososia
  • jogurt naturalny - wg uznania

Sposób przygotowania:

Krem pomidorowy z pieczonych warzyw
Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki i cebule obrać, umyć, przekroić wzdłuż na 2-4 kawałki. Czosnek obrać. Por oczyścić, przekroić na pół. Wszystkie warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu położyć przekrojoną na pół i pozbawioną pestek paprykę. Wszystko skropić oliwą, oprószyć solą. Naczynie przykryć folią aluminiową. Warzywa piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny (do miękkości wszystkich warzyw). Pół godziny przed końcem pieczenia usunąć folię, żeby warzywa lekko się zrumieniły.Z upieczonej papryki usunąć skórę. Wszystkie warzywa przełożyć do miski blendera. Do moździerza wsypać kolendrę, pieprz, ziele angielskie, płatki papryki i trochę soli. Dokładnie utrzeć. Na suchą, rozgrzaną patelnię wylać miód. Dodać do niego utarte przyprawy i koncentrat pomidorowy. Smażyć razem ok. 5 minut, cały czas mieszając. Wlać rosół, zagotować. Wywar wlać do upieczonych warzyw. Wszystko dokładnie zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Porcje kremu pomidorowego wlewać do talerzy lub miseczek. Wędzone brzuszki z łososia obrać ze skóry, rozdrobnić. Rybę nałożyć do talerzy z kremem pomidorowym. Zrobić kleksy z jogurtu naturalnego (można go zastąpić śmietaną). Ozdobić natką pietruszki.
Krem pomidorowy z pieczonych warzyw
Obrane i przekrojone warzywa ułożone w naczyniu do zapiekania.
Krem pomidorowy z pieczonych warzyw
Upieczone warzywa przełożone do miski blendera.
Krem pomidorowy z pieczonych warzyw
Miód na rozgrzanej patelni z dodatkiem utartych przypraw i koncentratu pomidorowego.
Krem pomidorowy z pieczonych warzyw
Wywar pomidorowy z miodem wlany do upieczonych warzyw.