Sposób przygotowania:
Krem pomidorowy z pieczonych warzyw
Marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki i cebule obrać, umyć, przekroić wzdłuż na 2-4 kawałki. Czosnek obrać. Por oczyścić, przekroić na pół. Wszystkie warzywa umieścić w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu położyć przekrojoną na pół i pozbawioną pestek paprykę. Wszystko skropić oliwą, oprószyć solą. Naczynie przykryć folią aluminiową. Warzywa piec w 180 stopniach przez ok. 1,5 godziny (do miękkości wszystkich warzyw). Pół godziny przed końcem pieczenia usunąć folię, żeby warzywa lekko się zrumieniły.Z upieczonej papryki usunąć skórę. Wszystkie warzywa przełożyć do miski blendera. Do moździerza wsypać kolendrę, pieprz, ziele angielskie, płatki papryki i trochę soli. Dokładnie utrzeć. Na suchą, rozgrzaną patelnię wylać miód. Dodać do niego utarte przyprawy i koncentrat pomidorowy. Smażyć razem ok. 5 minut, cały czas mieszając. Wlać rosół, zagotować. Wywar wlać do upieczonych warzyw. Wszystko dokładnie zmiksować. W razie potrzeby doprawić do smaku jeszcze odrobiną soli. Porcje kremu pomidorowego wlewać do talerzy lub miseczek. Wędzone brzuszki z łososia obrać ze skóry, rozdrobnić. Rybę nałożyć do talerzy z kremem pomidorowym. Zrobić kleksy z jogurtu naturalnego (można go zastąpić śmietaną). Ozdobić natką pietruszki.