Sposób przygotowania:
Swojski domowy makaron
Na miski przesiać mąkę. Zrobić wgłębienie do którego wbić jajka, dodać sól i wyrobić ciasto. Ciasto powinno być twarde i wchłonąć całą mąkę. Wyrabiając ciasto dodać odrobinę wody. Ciasto zagniatać tak długo aby powstało jednolite, elastyczne ciasto, łatwe do rozwałkowania.
Ciasto owinąć ścierką i zostawi na 20 minut aby odpoczęło.
Następnie ciasto podzielić na mniejsze części, które rozpłaszczyć w dłoniach, następnie rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Rozwałkować jak najcieńsze placki.
Ciasto przesuszam, a następnie kroje w nitki różnej grubości.
Pokrojony makaron zostawić na stolnicy do całkowitego przeschnięcia.
Gotować w osolonej wodzie, aż makaron będzie miękki.
Do gotowania dodać oleju, wtedy makaron sie nie poskleja.
Ciasto owinąć ścierką i zostawi na 20 minut aby odpoczęło.
Następnie ciasto podzielić na mniejsze części, które rozpłaszczyć w dłoniach, następnie rozwałkować na stolnicy podsypując mąką. Rozwałkować jak najcieńsze placki.
Ciasto przesuszam, a następnie kroje w nitki różnej grubości.
Pokrojony makaron zostawić na stolnicy do całkowitego przeschnięcia.
Gotować w osolonej wodzie, aż makaron będzie miękki.
Do gotowania dodać oleju, wtedy makaron sie nie poskleja.
gosia56
gusia1000