Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kotlety pożarskie

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
  • KALORIE: 190
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kotlety są miękkie, soczyste oraz delikatne. Ich sekretem jest mięso drobiowe, masło i ubite białko.

Kotlety pożarskie Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kotlety pożarskie

 

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 cebula (opcjonalnie)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 sucha bułka namoczona w mleku
  • 1 jajko
  • 1 łyżka masła (płaska)
  • 1 łyżeczka majeranku
  • sól, pieprz

Do panierowania:

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kotlety pożarskie
Mięso należy dokładnie wyrobić z bułką odciśniętą z mleka i żółtkiem połączonym z masłem.

Dodać uprzednią zarumienioną cebulę, posiekany czosnek i białko ubite na sztywną pianę.

Masę doprawić do smaku i uformować z niej płaskie, okrągłe kotleciki.

Każdego kotleta kolejno obtoczyć w mące, jajku oraz bułce tartej.

Smażyć na roztopionym maśle, na średnim ogniu.
Kotlety pożarskie
Kotlety należy smażyć na maśle, nie na oleju.