Triss

Triss

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1109]

Domowy makaron lasagne

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Mój domowy makaron do lasagne.

Domowy makaron lasagne Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Domowy makaron lasagne

 

 

 

Sposób przygotowania:

Domowy makaron lasagne
Do miski wsypać przesianą wcześniej mąkę. Zrobić w niej dołek, wbić jajka oraz żółtko. Dodać łyżkę oleju oraz sól i zagniatać ciasto, aż pozbędziemy się mąki. Trochę to trwa, ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować jedną część bardzo cienko podsypując niewielką ilością mąki. Ciasto podzielić na paski (u mnie tak „na oko” o szerokości 6 cm.) Następnie paski podzielić na prostokąty. Ja starałam się zrobić płaty takiej wielkości, aby wygodnie je ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Płaty można użyć od razu podgotowując je 2 minuty w wodzie lub pozostawić do wysuszenia. Z takiej ilości mąki wyszły mi 22 płaty, które następnie wysuszyłam.
Domowy makaron lasagne
Do miski wsypać mąkę, sól, dodać olej i jajka.
Domowy makaron lasagne
Ze składników zagnieść gładkie i elastyczne ciasto.
Domowy makaron lasagne
Ciasto cienko rozwałkować, na grubość ok. 1-2mm.
Domowy makaron lasagne
Z ciasta wykrawać paski, a następnie prostokąty.

Tagi:

jajko jajka