WanilioweImprowizacj

WanilioweImprowizacj

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2167]

Domowy makaron pszenno - owsiany

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Domowy makaron z mąki pszennej tortowej i mąki owsianej, na jednym jajku. Idealny do zupy lub innego dania.

Domowy makaron pszenno - owsiany Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Domowy makaron pszenno - owsiany

 

Sposób przygotowania:

Domowy makaron pszenno - owsiany

ETAP 1:

Mąkę pszenną tortową i mąkę owsianą wsypać do dużej miski. Dodać szczyptę soli. Wbić jajko. Mleko podgrzać i ciepłe dolać do pozostałych składników. Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść elastyczne zwarte ciasto, które uformować na kształt kuli.

Ciasto podzielić na kilka mniejszych kawałków i każdy z nich rozwałkować na cieniutki okrągły placek. Placki obsypać mąką i pozostawić na ok. 15 minut do podsuszenia.

Następnie każdy placek pokroić na kilkucentymetrowe pasy, złożyć jeden na drugi i pokroić w cienkie kluseczki. Kluski rozsypać na stolnicy lub tacy żeby się nie posklejały.

W dużym garnku zagotować ok. 2-3 l wody, osolić i wrzucić makaron. Gotować ok. 5 minut po czym odcedzić przelewając zimną wodą.

Przełożyć na półmisek.

Domowy makaron pszenno - owsiany
Makaron w trakcie gotowania w osolonym wrzątku
Domowy makaron pszenno - owsiany
Pokrojony na cienkie paseczki makaron przygotowany do gotowania
Domowy makaron pszenno - owsiany
Kawałki ciasta rozwałkowane na cienkie placki
Domowy makaron pszenno - owsiany
Zagniecione i uformowane w kulkę ciasto na makaron
Domowy makaron pszenno - owsiany
Skłądniki ciasta w misce