Sposób przygotowania:
Domowy makaron pszenno - owsianyETAP 1:
Mąkę pszenną tortową i mąkę owsianą wsypać do dużej miski. Dodać szczyptę soli. Wbić jajko. Mleko podgrzać i ciepłe dolać do pozostałych składników. Wymieszać łyżką, a następnie zagnieść elastyczne zwarte ciasto, które uformować na kształt kuli.
Ciasto podzielić na kilka mniejszych kawałków i każdy z nich rozwałkować na cieniutki okrągły placek. Placki obsypać mąką i pozostawić na ok. 15 minut do podsuszenia.
Następnie każdy placek pokroić na kilkucentymetrowe pasy, złożyć jeden na drugi i pokroić w cienkie kluseczki. Kluski rozsypać na stolnicy lub tacy żeby się nie posklejały.
W dużym garnku zagotować ok. 2-3 l wody, osolić i wrzucić makaron. Gotować ok. 5 minut po czym odcedzić przelewając zimną wodą.
Przełożyć na półmisek.