ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1017]

Kotlety mielone z łopatki

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo smaczne, soczyste, kruche kotlety mielone mielonej łopatki, idealnie smakują na obiad ale również na zimno do pieczywa.

Kotlety mielone z łopatki

Składniki:

Kotlety mielone z łopatki

 

  • łopatka mielona wieprzowa bez kości 80 dag,
  • cebula smażona 1 sztuka,
  • smalec 1 łyżeczka,
  • tarta bułka 1,5 szklanki,
  • jajka 1 sztuka,
  • kucharek 1 łyżka,
  • pieprz mielony 1 łyżeczka,
  • papryka słodka 1 łyżeczka,
  • zimna woda 1 szklanka,
  • smalec 1/2 kostki

Sposób przygotowania:

Kotlety mielone z łopatki

ETAP 1:

Kotlety mielone z łopatki
Łopatkę wolę kupić w kawałku i zmielić w domu.

Łopatkę wieprzową pokroić na kawałki i zmielić w maszynce do mięsa.

ETAP 2:

Kotlety mielone z łopatki
Mięso musi być bardzo dobrze wyrobione na kleistą masę.

Do mielonego mięsa dodać tartą bułkę, usmażoną cebulę, paprykę, pieprz mielony, kucharka, wody wlać w trakcie wyrabiania aby masa była kleista, nie sucha.

ETAP 3:

Kotlety mielone z łopatki
Kotlety formować na grubość około 1,5 cm.

Na patelni stopić smalec i na gorącym smalcu smażyć kotlety mielone na rumiano z każdej strony.

ETAP 4:

Kotlety mielone z łopatki
Kotlety są bardzo smaczne, tłuszcz można dodać do tłuczenia ziemniaków.

Usmażone kotlety odłożyć na talerz i smażyć drugą porcję, następnie kotlety z talerza dodać do patelni z kotletami, nakryć pokrywką i na średnim ogniu dusić z 5 minut, następnie bez przykrycia na dużym ogniu z 1 minutę do odparowania.